Biesbosch Crossing Ultra

Een ultraloop in het kader van 75 jaar bevrijding… Zaterdag 10 oktober 2020. Na de mislukte operatie Market Garden in september 1944 was alleen het zuiden van ons land bevrijd. Nederland boven de rivieren wachtte de hongerwinter. In deze duistere maanden waagden dappere mannen en vrouwen hun leven door ontsnapte geallieerde militairen dwars door de frontlinie naar bevrijd Nederland te brengen. In donkere maanloze nachten voeren zij in hun roeiboten in het diepste geheim langs Duitse wachtposten in de Biesbosch. Op de terugweg namen ze medicijnen en wapens mee naar het bezette gebied.

Ter ere van deze verzetshelden lopen we één kilometer voor elk jaar dat we bevrijd zijn. We volgen zoveel mogelijk de routes van toen. De Biesbosch Crossing Ultra start in Leerdam en eindigt bij het Biesbosch Museum, ‘Rennend de vrijheid tegemoet.’

De BCU is een uitnodigingsloop. Er wordt gelopen met 25 deelnemers. Alle plaatsen zijn inmiddels vergeven. Wel kun je op een wachtlijst gezet worden. Wil je sowieso de geschiedenis van de Biesbosch Crossers beleven, meld je dan als vrijwilliger en maak deel uit van een stukje levende historie.

De start is om 08:00 uur voorafgegaan aan een minuut stilte en de Last Post door Bink van Kapel. Daarna het startschot en fakkels, go!

De eerste doorkomst in Heukelum is op 24 km. Dan overvaren met een trekpontje in de Korenwaard. En daarna door naar Fort Vuren voor Checkpoint 2 op 40 km. Dan langs de borders en uiterwaarden van rivier de Merwede. Om in Gorinchem, Buiten de Waterpoort over te varen (een ‘crossing’) naar Sleeuwijk op weg naar Werkendam. Na Werkendam het derde en laatste Checkpoint op 62 km.

De laatste kilometers door de Biesbosch zijn kletsnat en door de trailbagger. Kniehoog het water doorwaden met nog twee keer overvaren. Crossen met natuurfotograaf Marco de Paauw en dan nog een laatste lus over de Jantjesplaat.

Uitslag

1. Daan van Bree 08:00:22

2. Bas Haasnoot 08:23:24

2. Wilse Graveland  08:23:24

4. Nico Bogaard  08:45:33

4. Tessa Caspers 08:45:33

6. François Flisijn 08:52:46

7. Dennis  Stoutjesdijk  09:00:12

7. Lizette Diem-van Wasbeek 09:00:12

7. Rene den Otter 09:00:12

10. Jan Pieter Ekker 09:08:41

10. Perry Laukens 09:08:41

12. Marco Van den Hooven 09:09:09

13. Berry Snoeren 09:34:33

13. Gert-Jan Embrechts 09:34:33

15. Ernst Jan Vermeulen 09:45:45

15. Hannah Wielenga 09:45:45

15. Lisenka Beenders 09:45:45

18. Sabine De Vries 09:55:49

19. Ketura Sikken 10:22:27 (69 km gelopen)

20. Johan Roxs 10:30:00

21. Elsa Dragt 10:55:01

21. Johan Wander  10:55:01 – 100e marathon!!!

23. Frank Dorenbos  10:57:45

23. Leonie Sammelius 10:57:45

23. Olav Sammelius 10:57:45

23. Saskia Uit den Bogaard 10:57:45

Eervolle vermelding: Marcel van der Kaaij liep nooit verder dan 30km, maar schopte het toch tot 52km!

Praktische informatie

Locatie en bereikbaarheid

Backyard Ultra World Team Championship en de Backyard Ultra Lingebos vinden plaats in Recreatieterrein Lingebos.

START/FINISHLOCATIE: Naast IJsboerderij ‘De oude schuur’ grenzend aan het Lingebos. Poelweg 4, 4214KK Vuren. Er is hier ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid voor deelnemers. Toeschouwers moeten parkeren op het grote parkeerterrein midden in het Lingebos. Haarweg, 4214 KL Vuren. Er is hier ook ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Persoonlijke bezitting en bagage

De organisatie is niet verantwoordelijk voor de persoonlijke bezittingen van deelnemers of supporters. Uiteraard is er gedurende het evenement altijd iemand van de organisatie aanwezig op het start/finishterrein. Er is gelegenheid een eigen (crew)tentje o.i.d. neer te zetten naast het startvak. Persoonlijke spullen kunnen in je eigen tentje achtergelaten of opgeborgen worden.

Kosten en inschrijving

Of je een evenement organiseert voor 10, 25 of voor 250 man maakt in de basis niets uit. Wij organiseren het op een zo goed mogelijke manier, niet half. Daar komen kosten uit voort. We willen de deelnemers iets volwaardigs bieden. Het inschrijfgeld wordt gebruikt voor organisatie, medailles en aankleding van het evenement.

Startnummers en deelnemersshirt

De startnummers en deelnemersshirt worden op 15 oktober op de startlocatie uitgedeeld. Zorg dat je minimaal een uur voor de start aanwezig bent. Op dit moment is de starttijd nog niet bekend. De starttijd is wereldwijd op hetzelfde moment. Je krijgt een startnummer voor de voorkant. Vergeet je veiligheidsspelden niet! Voor de 15 WK-deelnemers is het verplicht om in het deelnemersshirt te lopen! De overige 35 ‘open’ deelnemers zijn niet verplicht, wel wenselijk om in het deelnemersshirt te lopen.

Parkeren

Deelnemers parkeren naast IJsboerderij ‘De oude schuur’ grenzend aan het Lingebos. Poelweg 4, 4214KK Vuren. Er is hier ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid voor deelnemers. Toeschouwers moeten parkeren op het grote parkeerterrein midden in het Lingebos. Haarweg, 4214 KL Vuren. Er is hier ook ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Route en markering

De route is exact 6,7 km en gemarkeerd met witte linten met het logo van de Backyard Ultra World Championship. De route is op een autovrij parcours in de natuur. De definitieve route wordt in de week voor de start via een e-mail aan de deelnemers en op onze website gedeeld.

Starttijden en limieten

Ronde 1 start op zaterdag 15 oktober om exact ??? uur. Ronde 2 start om exact ??? uur, ronde 3 om ??? uur (starttijden zijn nog niet bekend). Enzovoorts. Je hebt maximaal 1 uur om de ronde van 6,7056 kilometer af te leggen. Ben je na 1 uur niet op tijd terug in het startvak voor een nieuwe ronde, lig je uit de Backyard Ultra World Championship of de Backyard Ultra Lingebos en ga je als Did Not Finisher (DNF) de boeken in.

Starttijden en limieten

Ronde 1 start op zaterdag 15 oktober om exact ??? uur. Ronde 2 start om exact ??? uur, ronde 3 om ??? uur (starttijden zijn nog niet bekend). Enzovoorts. Je hebt maximaal 1 uur om de ronde van 6,7056 kilometer af te leggen. Ben je na 1 uur niet op tijd terug in het startvak voor een nieuwe ronde, lig je uit de Backyard Ultra World Championship of de Backyard Ultra Lingebos en ga je als Did Not Finisher (DNF) de boeken in.

Douchen en toilet

Na afloop kun je kosteloos in het water springen. Er zijn toiletten aanwezig.

Uitslagen en prijzen

Normaal zeggen we bij onze runs “iedereen is een winnaar”. Maar bij de Backyard Ultra World Championship en de Backyard Ultra Lingebos is er bij beide wedstrijden maar 1 winnaar. De rest krijgt DNF achter de naam. Maar omdat we zeker wel trots op al onze lopers zijn, krijgt iedereen die uitvalt een DNF-medaille. De winnaar krijgt uiteraard wel een finishersmedaille. De uitslagen met de gelopen rondes zullen we via onze socials delen. We geven de uitslagen ook door aan de Deutsche Ultra Verein en de 100-marathonclub.

Deelnamevoorwaarden

De Backyard Ultra World Championship en de Backyard Ultra Lingebos zijn beiden een ‘vriendschapsloop’ en daarom is onze deelnamevoorwaarde het gebruiken van je gezond verstand. De Trailclub organiseert alles zo strak en goed mogelijk. Maar soms zal er misschien geanticipeerd of geïmproviseerd moeten worden. Ookal is het grootste gedeelte van het parcours in het Lingebos, bij de oversteekplaatsen zijn we onderdeel van het gewone verkeer! De organisatie is niet aansprakelijk voor dingen die onderweg gebeuren. Deelname is vrijwillig en voor eigen risico.

Social media

Iedereen maakt onderweg foto’s en video’s van dit heroïsche avontuur. Delen mag, nee moet! Berichten op de socials graag met de hashtags: #Backyardultra en #BYUWC2022. We vragen je toestemming om fotomateriaal (alleen op Trailclub-social media en de aftermovie) met jou erop te mogen gebruiken en om je naam op te nemen in de uitslagenlijst. Alvast onze dank!

Feedback

‘Liever vragen dan klagen’, we willen een zo compleet en profi mogelijk evenement organiseren. Daar hebben we jullie feedback bij nodig. Heb je vragen, opmerkingen of verbeterpunten; laat het weten. In samenspraak lossen we alles op.

Milieu

Leave nothing but footprints’. Dit trail evenement wordt georganiseerd in een prachtig gebied, grotendeels natuur en trail. We streven ernaar om het gebied te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Bij trailwedstrijden nemen deelnemers hun eigen afval mee. Denk aan afval van gels en repen. We rekenen als organisatie op je medewerking.