Pegasus Ultra Trail​

Op zaterdag 20 april 2024 laten we je de mooiste paadjes en de lekkerste singletrails in de bossen en op de heidevelden ten oosten van Ede zien. De Ginkelse en de Edese heide, Planken Wambuis zijn het domein van edelhert, wild zwijn en zelfs wolf. We hebben een prachtige route van 50 kilometer voor je uitgezet. Deze bestaat uit een zuidlus van 25 kilometer en een noordlus van 25 kilometer. Is een ultra nog te ver voor je, kun je ervoor kiezen om een van de lussen van 25 kilometer te lopen.

Het verhaal achter de Pegasus Ultra Trail

De Pegasus Ultra Trail wordt gelopen in het kader van de herdenking van Operatie Pegasus. Deze operatie werd in gang gezet nadat operatie Market Garden in september mislukte en Britse parachutisten op de Ginkelse Heide vast kwamen te zitten. Operatie Pegasus is het moedige verhaal van de ontsnapping van 300 geallieerde militairen in oktober en november ’44 vanuit Ede over de Rijn naar bevrijd Nederland.

De Pegasus Ultra Trail is een eerbetoon aan de mannen en jongens die streden voor onze vrijheid in 1944 en 1945.
‘Lest we forget’ waar onze vrijheid vandaan komt. En om zo te voorkomen dat deze herinnering verdwijnt nadat de laatste veteranen zijn overleden.

Datum en tijden van de Pegasus Ultra Trail:

50 kilometer:
Zaterdag 20 april om 09:00 uur is de start. Sluitingstijd finish is gepland om 16:30 uur. Een tussentijdse cutoff-tijd voor de 50-kilometerlopers op de doorkomst van 25 kilometer is 12:45 uur. Wie na dit tijdstip nog aankomt bij het 25-kilometerpunt, wordt uit de loop gehaald.

25 kilometer:
Voor de zuidlus is de starttijd 09:00 uur.
De starttijd voor de noordlus is 13:00 uur.

Deelnemershirt

Je kunt bij je inschrijving optioneel een uniek hardloopshirt meebestellen. Deze is gemaakt voor en door lopers door onze partner ForeverRunning. Wil je een Pegasus Ultra Trail t-shirt hebben, bestel het dan uiterlijk vrijdag 15 maart. De prijs is €24,95.

Praktische informatie

Start- en finishlocatie:

De startlocatie is het Airborne-herdenkingsmonument ‘Vensters op het Verleden’ op de Ginkelse Heide, Wijde Veldweg Ede. Ook de doorkomst, met verzorging, na 25 kilometer en de finish zijn hier.

Parkeren

Volg de aanwijzigingen op van de verkeersregelaars. Parkeer een beetje ‘economisch’, zodat andere recreanten ook nog hun auto kwijt kunnen

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld voor de 50-kilometer bedraagt €39,95. Voor een van beide 25-kilometerlussen is dit €24,95. Zie onze deelnamevoorwaarden m.b.t. restitutie van het inschrijfgeld bij annulering van deelname.

Je kunt je inschrijven tot uiterlijk 13 april. Er is plek voor 100 lopers over alle afstanden bij elkaar. Vol = vol.

Route en markering

De route wordt niet uitgepijld. Deelnemers krijgen in de week voorafgaand aan de start een gpx-bestand van de route opgestuurd.

Startnummers

Je kunt je startnummer vanaf 08:00 uur ophalen voor de 50km en de 25-kilometer zuidlus. Vanaf 12:00 uur kun je je startnummer ophalen voor de 25-kilometer noordlus. Neem je zelf speldjes mee?!!

Overdragen startnummer

Je kunt je startnummer kosteloos overdragen aan een andere loper. Geef je dit voor 10 april aan ons door, passen we de naam op het startnummer aan.

Verzorging

Er is voor de 50-kilometerlopers een verzorgingspost op 25 kilometer. Na de finish wacht een (alcoholvrij) biertje of ander drankje op je.

Douche, toilet en omkleden

Er is bij de start-/ finishlocatie geen toilet en geen douche. Omkleden doe je achter de kofferbak van je auto.

Medaille

Alle finishers ontvangen een unieke Pegasus Ultra Trail medaille.

Bagage

Je tas met schone kleding en waardevolle spullen dien je op eigen risico zelf te bewaren. Bij voorkeur uit het zicht in je afgesloten auto.

Deelnemersshirt

Je kunt bij je inschrijving optioneel een uniek hardloopshirt meebestellen. Deze is gemaakt voor en door lopers door onze partner ForeverRunning. Wil je een Pegasus Ultra Trail t-shirt hebben, bestel het dan uiterlijk vrijdag 15 maart. De prijs is €24,95.

Veiligheid

Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid. Als je echt, maar dan ook alleen maar echt niet meer verder kunt: kruip of wandel naar de start-/ finishlocatie. We hebben geen mogelijkheid je van het parcours te halen.
Bevind jij, of een medeloper zich in een levensbedreigende situatie bel dan meteen 112.
Mocht je het moeilijk krijgen: denk dan eens aan de mannen die voor onze vrijheid vochten in de herfst en winter van 1944. Heb je het dan echt zo zwaar dat je moet stoppen?

Let op: de route is niet afgezet. We steken een paar keer een provinciale weg over. Neem geen risico en houd je koppie er bij tot het eind!

Uitslagen en prijzen

Iedereen is een winnaar! Er is geen prijzengeld. Na afloop is er een bijzondere medaille en natuurlijk eeuwige roem! ‘Ik was er bij’..
Uitslagen van de 50 kilometer worden gepubliceerd t.b.v. 100marathon club en DUV statistics (Deutsche Ultra Verein).

Verplichte uitrusting
  • eigen (opvouwbare) drinkbeker
  • aan de weersomstandigheden aangepaste kleding
  • voldoende eten en drinken, liever teveel dan te weinig
  • volledig opgeladen mobiele telefoon waarop we je tijdens de race kunnen bereiken. Sla de nummers van de organisatie erin op.
  • GPS-device met de route (horloge of handheld-GPS)
  • reddingsdekentje
Milieu

Leave nothing but footprints’. Dit trail evenement wordt georganiseerd in een prachtig gebied, grotendeels natuur en trail. We streven ernaar om het gebied te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Bij trailwedstrijden nemen deelnemers hun eigen afval mee. Denk aan afval van gels en repen. We rekenen als organisatie op je medewerking.