Market Garden ultra Trail

In het kader van operatie Market Garden 75 jaar geleden organiseerde de Trailclub een bijzonder hardloopevenement met als onderliggend thema ’Het nieuwe herdenken’. ’Opdat wij nooit vergeten’, waar onze vrijheid vandaan komt. En om te voorkomen dat deze herinnering verdwijnt nadat de laatste veteranen overleden zijn. Op 20 en 21 september 2019 doen 11 deelnemers mee aan de Market Garden Ultra Trail. 100KM hardlopen, verdeeld over 2 dagen van 50KM per dag. Start in Best (Joe Mann Natuurtheater) via Grave naar het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Door de bossen en over paden waar in 1944 hard gevochten is. In WO2 stijl met deelnemers-shirt, Willy’s jeeps en slapen in een legertent.

De eerste dag, de eerste 50 km. Onderweg worden de deelnemers al aangesprokem door wandelaars die (blijkbaar) weten wat de MGUT is. Zo mooi om te zien hoe de 75-jarige herdenking hier leeft. Vanavond heeft Joost Dijkerman (83 jaar) ons verteld, als ooggetuige, van de strijd in en om zijn huis. Dit was op de Ginkelse heide in 1944 waar de 1st British Airborne Division is geland. En om het helemaal in WO2-stiel te doen slapen we met z’n allen in een grote legertent.

Iedereen heeft vandaag afgezien als een beest, maar ook genoten van het waanzinnig mooie stuk natuur, bos, hei, paden, velden, hekken, overvaren. Market Garden in volle glorie beleefd met sfeervolle herdenkingsmomenten en uiteraard emotie. Want dat maakt dit zo mooi om te doen. De herinnering zal blijven, net als de film van 1944 die we allemaal op momenten aan ons voorbij zagen trekken. Voor de Helden van nu; jullie zijn een thrue inspiration. Voor de Helden van toen; Lest we forget!